Wat moet je doen als begeleider?

Als je een leerling begeleidt tijdens de rijopleiding, moet je vanaf 1 oktober 2017 een vormingsmoment van drie uur volgen alvorens je met de begeleiding start. De prijs bedraagt 20 euro per begeleider en je leerling mag gratis deelnemen aan het vormingsmoment.

Voor je deelneemt aan het vormingsmoment, vul je de Rijbewijzer quiz in. Zo kan je testen hoe goed je op de hoogte bent van een aantal wettelijke voorwaarden die gelden voor begeleiders. Ga naar de Rijbewijzer quiz en test je kennis.

Na het vormingsmoment ontvang je een attest. Je leerling moet dat attest voorleggen als hij/zij het voorlopig rijbewijs gaat aanvragen bij het gemeentehuis. Er kunnen maximaal twee begeleiders vermeld worden op het voorlopig rijbewijs. In de oefenperiode kan de leerling enkel met deze twee personen of met een professionele rijlesgever oefenen.

Waar kan je een vormingsmoment volgen?

Je vindt hier binnenkort een overzicht van de plaatsen waar je een vormingsmoment kan volgen.

Je vindt de vormingsmomenten ingericht door rijscholen aangesloten bij Federdrive op deze website. Federdrive is de organisatie van erkende rijscholen en opleidingscentra.

Specifieke voorwaarden

Iedereen die vanaf 1 oktober een leerling begeleidt tijdens de rijopleiding, moet eenmalig een vormingsmoment volgen, ook als je vóór 1 oktober 2017 al begeleider bent geweest. Heb je het vormingsmoment gevolgd, dan blijft het 10 jaar geldig en kan je meerdere leerlingen leren rijden. De specifieke voorwaarden voor begeleiders vind je terug in de informatiebrochure van GOCA.