Het terugkommoment

Vanaf 11 mei 2020 wordt het terugkommoment weer opgestart.

Rijbewijs op zak! Wat nu?

Je volgt het terugkommoment als:

  • je na 1 oktober 2017 je voorlopig rijbewijs hebt aangevraagd in Vlaanderen
  • of als je na 1 oktober 2017 je voorlopig rijbewijs zonder begeleider hebt ingewisseld naar een met begeleider of omgekeerd.

Daarbij geldt: je hebt nadien je definitieve rijbewijs in Vlaanderen aangevraagd en je woont 9 maanden na de aanvraag in Vlaanderen.

Je ontvangt tijdig een brief van het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid en je brengt zelf je inschrijving in orde voor een terugkommoment bij een erkende instelling.

Volg een terugkommoment

Wat houdt het in?

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur en bestaat uit:

  • een kennismaking
  • praktijkoefeningen op een afgesloten terrein
  • een groepsgesprek over attitude op de weg

Je hebt 3 maanden de tijd om het terugkommoment te volgen. Die periode start 6 maanden na de aanvraag van je definitieve rijbewijs.

Belangrijk om te weten:

  • Neem je geldige identiteitsdocument mee.
  • De prijs bedraagt 102 euro (incl. btw).
  • Zorg dat je minstens 15 minuten op voorhand aanwezig bent. Indien je te laat bent, kan je niet meer deelnemen aan de opleiding en moet je een nieuwe afspraak maken. Een gemiste opleiding wordt niet terugbetaald.

Volg je het terugkommoment niet tijdig (niet binnen de termijn van 3 maanden), dan ontvang je een aanmaning. Dan heb je nog 2 maanden tijd om alsnog deel te nemen aan een terugkommoment. Je betaalt dan een boete van 51 euro bovenop de kostprijs van 102 euro aan het opleidingscentrum waar je de opleiding volgt.

Opgelet! Na de uiterste datum die op je aanmaning vermeld staat, kan je het terugkommoment niet meer volgen. Je bent dan onherroepelijk te laat en komt in de juridische procedure terecht.

Dus als je het terugkommoment uiteindelijk niet volgt, word je ofwel gerechtelijke vervolgd door een politierechter ofwel moet je een bestuurlijke geldboete betalen. Die varieert tussen de 400 euro en 4.000 euro.

Wat na het terugkommoment?

Na afloop van het terugkommoment ontvang je een attest van deelname. Je moet dat attest niet bij je hebben als je rijdt. Er komt ook geen code op je rijbewijs.

De controle voor het terugkommoment gebeurt strikt via de toepassing van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Vorige stap: Praktijkexamen Blijf op de hoogte van de wegcode

We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie