Het nieuwe, 'snelle' rijbewijs in Brussel

Meteen examen afleggen na 30 uur rijles: binnenkort kan het in Brussel

De Brusselse regering heeft het licht definitief op groen gezet voor een hervorming van de rijopleiding. De nieuwe opleiding, die van start zal gaan in de loop van 2018, zal meer inspelen op het autogebruik in Brussel. Een opmerkelijke verandering is de mogelijkheid om na dertig uur rijles meteen een examen te kunnen afleggen.

Er komen twee nieuwe opleidingstrajecten voor het halen van een Brussels rijbewijs. Opvallend is de invoering van een 'snel' rijbewijs, waarbij je na dertig uur rijles meteen examen mag doen. In dat traject zal er dus geen stageperiode meer zijn voor de leerling-bestuurder.

De Brusselse regering wil zo inspelen op het leven van de grootstad, zo zegt staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). “Jonge mensen wachten met het behalen van hun rijbewijs, omdat ze in de stad geen auto nodig hebben. Maar als ze dan plots toch een rijbewijs nodig hebben, bijvoorbeeld voor een job, is een wachttijd van drie tot negen maanden problematisch”, zegt Debaets in De Standaard.

Er komt ook een mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool. De vrije begeleiding en het opleidingstraject met de rijschool blijven behouden. Bij de vrije begeleiding wordt de minimumwachttijd tussen het theoretisch examen en het praktijkexamen uitgebreid naar 9 maanden (in plaats van 3 maanden). De maximumduur van de stageperiode is 18 maanden. Ook worden toekomstige begeleiders verplicht pedagogische vorming te volgen.

Verdeelde meningen

De meningen over het nieuwe, 'snelle' rijbewijs zijn verdeeld. De Vlaamse Stichting voor de Verkeerskunde (VSV) vindt het schrappen van de proefperiode "geen goed signaal". Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) hamert dan weer op het belang van gradueel leren, dat door verschillende onderzoeken is aangetoond.

Ook verkeersveiligheidsexpert Tom Brijs (UHasselt) uitte in de Standaard kritiek op het idee. "De opleiding via de rijschool is wel goed, maar de ervaring die je opdoet in die dertig uur, kan nooit hetzelfde zijn als wanneer je negen maanden oefent."

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) betreurt de beslissing. Hij benadrukt de onderzoeksresultaten dat oefenen in de praktijk het belangrijkste onderdeel is van de rijopleiding. "In Vlaanderen doen we alles om de lat hoger te leggen en te zorgen voor een betere rijopleiding. Brussel geeft nu het tegenovergestelde signaal en zet het rijbewijs in de solden," aldus minister Weyts. 

Op het kabinet-De Baets is te horen dat de lat niet lager wordt gelegd. "Het gaat om de intensiteit van de kilometers die wordt gereden", klinkt het. "Wie 30 uur heeft gereden in het verkeer in Brussel is vaak beter voorbereid dan wie maanden op rustige maanden heeft geoefend."

Rijbewijsshoppen

Minister Weyts deelt zo de angst dat leerling-bestuurders naar Brussel trekken voor 'rijbewijsshoppen'. Vlamingen kunnen ook hun rijbewijs in Brussel halen. Een rijbewijs uit een van de drie gewesten geldt namelijk voor het hele Belgische grondgebied.

Vroeger waren rijopleidingen een federale aangelegenheid, maar met het afsluiten van de zesde staatshervorming in 2014 is die bevoegdheid overgedragen naar het niveau van de gewesten. Vlaanderen was de eerste regio om het rijexamen en de opleiding aan te passen. Op 1 juni 2017 gingen de nieuwe regels voor het rijbewijs in Vlaanderen al van kracht.

Pierre Migisha, woordvoerder van Debaets, vermoedt dat de kostprijs van het 'snelle traject' leerling-bestuurders zal ontmoedigen om aan rijbewijstoerisme te doen in Brussel. Een snelle rijopleiding zal in Brussel namelijk zo'n 1.500 euro kosten. ‘Alleen wie het echt nodig heeft, bijvoorbeeld voor een job, zal voor de formule kiezen,' zegt Migisha.

Andere veranderingen

Andere nieuwigheden voor de Brusselse rijopleiding zijn een EHBO-cursus die rijexamenkandidaten verplicht moeten volgen, de toevoeging van een risicoperceptietest en het verplicht bijhouden van een 'logboek' tijdens de stageperiode.

De nieuwe rijopleiding voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zal wellicht van start gaan in de loop van 2018.

Lees ook: "Rijbewijs halen in Vlaanderen of in Brussel? Dit zijn de verschillen."

Bron: De Redactie