"Examen is niet even binnenwandelen"

Meer mensen gebuisd op theorie-examen sinds de invoering van het nieuwe praktijkexamen

Iets meer dan een maand na de invoering van het vernieuwde theorie- en praktijkexamen, kunnen de rij- en examencentra van VAB een eerste evaluatie maken. Daaruit blijkt dat het aantal kandidaten die bij een eerste poging slaagt voor het praktijkexamen ongeveer gelijk is gebleven op 55 procent. Voor het verstrengde theorie-examen echter ligt het aantal gebuisden nu hoger dan het aantal geslaagden.

In het voorjaar leek het alsof iedereen bang was voor de vernieuwde praktische proef. In plaats van twee manoeuvres moesten er nu zes ingeoefend worden. En dan was er die computerproef waarop je verkeerssituaties moest kunnen inschatten. Wie over een voorlopig rijbewijs beschikte, probeerde hemel en aarde te bewegen om het praktische rijexamen nog voor 1 juni af te leggen, de dag dat alles zou veranderen.

Na veertig dagen blijkt echter dat de vernieuwde praktische rijproef geen ravage heeft aangericht onder de kandidaten. “Wij merken nauwelijks een verschil op in het slaagpercentage”, zegt Peter Landsheere, algemeen directeur van de 75 Vlaamse VAB-rijscholen en -examencentra. “Dat blijft schommelen rond 55 procent. We merken wel dat de kandidaten zich degelijker hebben voorbereid en dat er meer dan ooit nog snel wat extra lessen worden bijgevraagd. Dat is de positieve kant van de angst voor het nieuwe examen. Maar uiteindelijk was die schrik wat onterecht omdat de aanpassingen niet zo spectaculair groot zijn.”

Peter Landsheere maakt wel de bemerking dat de beoordeling van een praktische rijproef een subjectief gegeven is “en dat het wel eens zou kunnen dat de examinatoren bewust of onbewust een beetje hebben toegewerkt naar het behoud van het gemiddelde slaagpercentage van vroeger. We zullen de komende maanden zien of dat standhoudt.”

4 op 10

Ook het theoretische examen werd op 1 juni vernieuwd. Wie bij het invullen van de 50 meerkeuzevragen één zware verkeersovertreding maakte, werd meteen 5 punten afgetrokken. Dat tikt behoorlijk aan als je minstens 41 op 50 moet halen om geslaagd te zijn.

VAB ziet dan ook een fikse daling in de slaagpercentages voor de theorie. “Die gaan sinds juni achteruit met ongeveer een vijfde tot een kwart”, zegt Peter Landsheere. “Vroeger slaagde ongeveer 52 procent van de kandidaten voor de theorie, nu is dat gezakt naar ongeveer 40 procent. Maar dat examen is dan ook effectief moeilijker geworden.”

“Examen is niet even binnenwandelen”

Een dikke buis, dus. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wijst erop dat de eerste cijfers nog wat voorbarig zijn, maar wil toch al reageren: “Ik heb liever meer gebuisden dan gewonden op de weg”, zegt hij. “Als je meer veiligheid wil in het verkeer, moet je niet alleen meer controleren en preventief werken maar ook de rijopleiding strenger maken.”

“Bovendien beschouwen nog te veel kandidaten het theoretisch examen als een formaliteit waarvoor het niet nodig is om je voor te bereiden. Men denkt dat men even kan binnenwandelen zonder een boek te hebben opengeslagen en de klus wel zal klaren door voor het beantwoorden van de multiple choice-vragen te vertrouwen op de intuïtie. Hoog tijd dat die mensen gaan beseffen dat het theoretische examen niet zo onschuldig is. Het is immers op basis van dat resultaat dat men al dan niet een voorlopig rijbewijs krijgt en in het gevaarlijke verkeer wordt losgelaten.”

Bron: Het Nieuwsblad